1. Úvod
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9 poskytuje prostřednictvím své školní jídelny stravování žákům školy a v rámci závodního stravování zaměstnancům školy. Zařízení školního stravování umožňuje doplňkové činnosti stravování cizím strávníkům.
Vnitřní řád školní jídelny je vydáván v souladu s § 30 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon. Provoz školní jídelny se řídí vyhláškou 107/2005 Sb., o školním stravování, vyhláškou 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby, vyhláškou 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích, nařízení Evropského parlamentu a rady /ES/ č. 852/2004 Sb., o hygieně potravin.
2. Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců a zaměstnanců školy
2.1 Práva a povinnosti žáků
- Každému žákovi školy je umožněno stravování v době jejich pobytu ve škole. Žáku školy je umožněn odběr připravené a neodhlášené stravy první den nepřítomnosti.
- Žák docházející do školní jídelny je povinen dodržovat pravidla kulturního chování, řídit se pokyny pedagogického dohledu a dalších oprávněných osob. Zároveň se nesmí dopouštět projevů šikany a rasismu.
2.2 Práva a povinnosti zákonných zástupců
- Zákonný zástupce může svému dítěti vyzvednout oběd v první den jeho nepřítomnosti ve škole.
- Zákonný zástupce má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u vedoucí školní jídelny nebo ředitele školy.
- Zákonný zástupce má povinnost informovat vedoucí školní jídelny o změně zdravotní způsobilosti žáka, v době nemoci neprodleně žáka odhlásit z obědů a respektovat dobu odhlašování obědů.
2.3 Práva a povinnosti zaměstnanců školy
- Zaměstnanec školy má nárok na stravování po odpracování nejméně 3 hodin.
- Při omluvené nepřítomnosti nemůže být zaměstnanci poskytováno stravování.
3. Přihlášky ke stravování, odhlašování obědů
- Žáka přihlašuje ke stravování jeho zákonný zástupce. Ke stravování se přijímají strávníci na základě vyplněné a zákonným zástupcem podepsané přihlášky, kterou žáci školy obdrží při zahájení školního roku nebo v průběhu roku v kanceláři školní jídelny.
- S přihláškou ke stravování odevzdává zákonný zástupce vedoucí školní jídelny i potvrzení o zřízení příkazu k inkasu.
- Dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění, jsou děti a žáci zařazováni do cenových kategorií dle věku:
- kategorie: 7 – 10 let
- kategorie: 11 – 14 let
- IV kategorie: 15 a více let
- Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém daného věku dosahují. Za školní rok je považováno období od 1. září do 31. srpna následujícího roku.
- Zaměstnanci i cizí strávníci se musí ke stravování řádně přihlásit vyplněním písemné přihlášky.
- Při přihlášení je strávníkovi vydán za poplatek 121,-Kč aktivovaný čip, kterým se strávník prokazuje u výdejního okénka. Pomocí čipu si může strávník objednávat stravu v objednávkovém boxu, měnit zvolená jídla v objednávkovém terminálu a vybírat zvolenou stravu u výdejního okénka.
- Čip slouží strávníkovi (žákovi, zaměstnanci školy, cizímu strávníkovi) po celou dobu stravování ve školní jídelně.
- Strávník si může odhlásit obědy do 14.00 hodin na následující den.
4. Ceny stravného a způsob jeho úhrady
- Strávníci jsou zařazeni do věkových skupin, pro které jsou stanoveny následující normativy:
- strávníci 7 – 10 let 28,- Kč
- strávníci 11 – 14 let 30,- Kč
- strávníci nad 14 let 32,- Kč
- pracovníci školy 41,- Kč
- cizí strávníci 85,- Kč
- Strávník může provést úhradu obědů:
- v hotovosti - strávník uhradí před začátkem nového měsíce cenu stravného, jinak nemá obědy na nový měsíc přihlášeny
- souhlasem k inkasu z běžného bankovního účtu. Obědy se hradí předem na následující měsíc, vždy 22. dne předchozího měsíce.
5. Výdej obědů
- Výdej obědů začíná v 11.00 hodin a končí v 14.00 hodin, není-li uvedeno jinak.
- Doba od 11.00 hodin do 12.00 hodin je určena pro výdej obědů cizím strávníkům
- Strávník, který odebírá oběd do jídlonosiče, si připraví nádoby na tác a s tímto tácem přistoupí k příslušnému okénku. Po naplnění nádob si strávník složí nosič na určeném místě a odloží tác do odkládacího okénka. Jídlo vydané do nosiče je určeno k okamžité spotřebě.
- Školní jídelna připravuje dva druhy jídel.
- Strávníci od 5. ročníku mají možnost výběru. Strávník si musí provést výběr jídel nejméně dva dny předem, a to v objednávkovém boxu, přes internet na www.strava.cz, případně u vedoucí školní jídelny.
- Údaje pro objednávání přes internet poskytne vedoucí školní jídelny na požádání.
- Strávník odpovídá za své přihlášky, odhlášky a výběr obědů.
6. Organizace při výdeji stravy
- Žáci dochází na obědy po poslední vyučovací hodině, případně před odpoledním vyučováním. Dbají pokynů dohlížející pedagoga.
- Žáci, kteří chodí do školní družiny, přichází na oběd společně s vychovatelkami.
- Žáci/strávníci se řadí před jídelnou. Vezmou si tác, příbor a postupují k okénku.
- Strávníci, kteří mají přihlášen oběd č. 1, si vezmou u prvého okénka polévku a postupují k druhému okénku. Zde si označí v terminálu svůj čip, vezmou si druhé jídlo, případně z chladicího boxu další přílohu.
- Strávníci, kteří mají přihlášen oběd č. 2, označí svůj čip u prvního okénka. Vezmou si na tác polévku, hlavní jídlo a přílohu, je-li součástí oběda a odcházejí do jídelny.
- Při přesunu od výdejních okének ke stolům se žáci/strávníci chovají ukázněně, nežertují a neprovádí jiné činnosti, které by mohly způsobit pád talíře z tácu.
- Zapomněl-li strávník čip doma, musí si u vedoucí stravování vyzvednout náhradní doklad, který předá u výdejního okénka.
- Po snězení obědu odloží strávník tác s talíři na odkládací okénko. Příbory položí do připravené nádoby. Je-li odkládací plocha okénka plná, vyčká, až pracovnice kuchyně okénko uvolní.
- Po odevzdání tácu se strávník napije u várnice s nápoji a odchází z jídelny.
- Přítomný pedagogický dohled sleduje chování žáků v jídelně, při stolování, odnášení stravy. Dbá nad bezpečností stravujících se žáků.
- Dojde-li k potřísnění podlahy jídlem, učiní dohled nutná opatření, aby nedošlo k uklouznutí, a oznámí tuto skutečnost pracovnici kuchyně, která podlahu vytře.
7. Jídelní lístek
- Jídelní lístek sestavuje a za jeho úroveň zodpovídá vedoucí školní jídelny na základě závazných pravidel.
- Sestavování jídelního lístku se provádí podle zásad racionální výživy. Pestrost jídel je uplatňována tak, aby byla zajištěna nejen během dne, ale i týdne a celého měsíce. Střídají se jídla masitá, polomasitá, bezmasá a zeleninová. Syrová zelenina a ovoce jsou podávány podle možností co nejčastěji.
- Jídelníček na následující týden je zveřejňován (vyvěšován) vždy nejpozději v pátek ve školní jídelně a na webových stránkách školy.
- Vedoucí školní jídelny archivuje jeden výtisk jídelníčku za každý týden u sebe v kanceláři.
8. Dohledy v jídelně
- Pedagogický dohled nad žáky ve školní jídelně zajišťují pedagogičtí pracovníci podle stanoveného rozpisu.
- Povinnosti pedagogického dohledu:
- odpovídá za pořádek a klid v prostorách jídelny a umývárny před jídelnou
- žáky nenutí násilně do jídla
- sleduje stolování žáků a upozorňuje na nedostatky v kultuře stolování
- dbá na slušné a ohleduplné chování a dodržování hygieny žáků
- sleduje a koriguje odevzdávání použitého nádobí strávníky do odkladního okénka
- dbá na bezpečnost stravujících se žáků
- dojde-li k potřísnění podlahy (vylitá polévka, nápoj nebo upadnuvší jídlo, apod.), okamžitě upozorní pracovnici provozu školní jídelny, která ihned závadu odstraní, aby tak nedošlo k případnému úrazu strávníků
- reguluje osvětlení ve školní jídelně
- zamezuje vstupu do školní jídelny osobám, které se zde nestravují
Řád školní jídelny nabývá účinnosti dne 1. prosince 2022.
07.06. | Knihovna 2. A |
07.06. | Knihovna 2. B |
07.06. | ŠVZ 6. B - Pasohlávky, Brno |
07.06. | ŠVZ 7. A - Velehrad |
07.06. | ŠVZ 9. A - Litohoř |
07.06. | ŠVZ 9. B - Litohoř |
08.06. | Knihovna 3. A |
08.06. | Knihovna 4. B |
08.06. | ŠVZ 3. B - Valtice - Stezka bosou nohou |
08.06. | ŠVZ 5. B - Čížov |
08.06. | ŠVZ 6. B - Pasohlávky, Brno |
08.06. | ŠVZ 7. A - Velehrad |
09.06. | Knihovna 3. B |
09.06. | Knihovna 5. A |
09.06. | Projektový den 1. B - polytechnika |
09.06. | ŠVZ 5. B - Čížov |